ACAX és LEOPOLD BLOOM Képzőművészeti Díj 2018

Képzőművészeti díj elnyerésére hirdet közös pályázatot az ACAX és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány.  A díj nyertese lehetőséget kap a New York-i Residency Unlimited (RU) három hónapos (2018. szeptember – november) műteremprogramjában való részvételre.

A díjra benyújtandó pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót
 3. Angol nyelvű statement-et.
 4. Legfeljebb két oldal terjedelmű, angol nyelvű szakmai tervet, melyben a pályázó felvázolja, hogyan használná ki a műteremprogram által nyújtott lehetőséget, milyen projekten kíván dolgozni. Kérjük, hogy a szakmai terv kialakításakor vegyék figyelembe a RU profilját. A RU az olyan, helyi kutatást és konzultációt igénylő projektterveket részesíti előnyben, melyekhez érdemben hozzá tud járulni és melyek elsősorban nem műterem-használathoz kötődnek.

A három hónapos ösztöndíj az alábbiakat foglalja magában:

 • utazás (Budapest – New York – Budapest repülőjegy és transzfer, maximum 900 USD)
 • szállás (1000 USD/hónap)
 • megélhetési költség (1000 USD/hó)
 • az ESTA díja
 • rugalmas stúdióhasználat a RU-ben
 • a RU személyre szabott, szakmai támogatása, folyamatos konzultációs lehetőség, szervezett, rendszeres találkozók New York-ban dolgozó kurátorokkal

A műteremprogramot a New York-i székhelyű TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatása teszi lehetővé.

Részvételi feltételek és határidő:

A díjra azok a Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek pályázhatnak, akik 2018-ban még nem töltik be 40. életévüket.

A jelentkezés feltétele továbbá a magas szintű angol nyelvtudás

A pályázók vállalják a díj kiíróival és szervezőivel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.

A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.

Az előválogatásba bekerült művészek műveit a szervezők az ACAX _ Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják.

A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  a szervezők személyes adataikat kezelik  a pályázat elbírálásának ideje alatt. A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A díj nyertese vállalja, hogy részt vesz a programban és annak teljes ideje alatt New York-ban tartózkodik.

A díj nyertese vállalja, hogy a programot követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány, valamint a RU részére, illetve egy nyilvános prezentáció keretében szakmai beszámolót tart New York-i tapasztalatairól.

 A díj nyertese vállalja, hogy a program ideje alatt fotódokumentációt készít és azt díjmentesen az ACAX/Leopold Bloom Művészeti Alapítvány és a RU rendelkezésére bocsátja.

A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

A díjra jelentkezés teljes egészében a www.works.io online portfolió oldalon zajlik, a pályázatok benyújtásának határideje 2018. április 16. éjfél.

A döntés:

A pályázatokat a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri értékeli két lépésben. A benyújtott online pályázati dokumentációk alapján először kiválasztják a díjra jelölt öt művészt, majd az öt finalista személyes prezentációit követően a díj nyertesét.

A döntést elsősorban a következő szempontok határozzák meg: a beadott portfólióban bemutatott korábbi művészeti teljesítmény, a leadott szakmai terv relevanciája, illeszkedése a RU profiljához

A döntősök névsorát 2018. április 30-án tesszük nyilvánossá, az eredményt pedig a későbbi ünnepélyes díjátadón hirdetjük ki.

 

A Residency Unlimited (RU) New York Brooklyn negyedében található, egyénre szabott szakmai programot biztosító műteremház, közösségi térrel, egyéni műtermek nélkül. Rezidensei a vizuális művészetek területén aktív, amerikai és nemzetközi művészek és kurátorok. A RU az alkotói tevékenység támogatásának újfajta, együttműködésen alapuló modelljét valósítja meg, mely során a műteremház csapata figyelemmel kíséri a projektek alakulását, és konzultációkkal segítik az alkotók munkáját. Biztosítják a projekt megvalósításához szükséges logisztikai feltételeket, heti rendszerességgel szerveznek szakmai találkozókat kurátorokkal és művészeti szakemberekkel, valamint lehetőséget nyújtanak a projektek prezentálására. A RU központ belső terei könnyen átalakíthatóak, így megfelelő környezetet biztosítanak az elsősorban nem stúdiómunkán alapuló kurátori és művészeti kutatásokhoz. A program ideje alatt a rezidensek projekttervük megvalósításán vagy továbbfejlesztésén dolgozhatnak, miközben lehetőségük van megismerni a világ legizgalmasabb művészeti fővárosát. A program korábbi magyar résztvevői Baglyas Erika, Nemes Csaba, Fabricius Anna és Puklus Péter voltak.

http://www.residencyunlimited.org/

 

további információ: Bencsik Barnabás (bbencsik@gmail.com)

                             Kukla Krisztián (krisztian.kukla@leopoldbloomaward.com)

 

 

Útmutató a pályázatok benyújtásához:

A kiírásra való jelentkezéshez saját works.io fiók szükséges. A regisztráció ingyenes és megkönnyíti a jelentkezés menetét. Kérjük, újabb típusú böngészőt használjon (pl. Chrome, Firefox, Safari)!

 

Mielőtt elkezdené, olvassa el figyelmesen az alábbi útmutatót!

 

Hogyan kell jelentkezni:

 

 1. Jelentkezzen be meglévő works.io fiókjába, VAGY regisztráljon ingyenesen itt:  https://www.works.io/signup
 2. Bejelentkezést követően hozza létre portfólióját művek és leírások feltöltésével (Manage Portfolio > Works). Az ingyenes verzióban legfeljebb 20 munka tölthető fel, amelyek mindegyikéhez 3 dokumentáló fotó vagy videó (beágyazott YouTube, Vimeo) adható hozzá.
 3. Töltse ki önéletrajzát (CV-jét) a következőképpen: Manage Portfolio > Curriculum Vitae >  "Add Education“, "Add Award Grant“, stb. Ezt követően töltse ki kiállításainak listáját így: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > Edit CV Exhibition List
 4. Írja meg művészi statementjét (Manage Portfolio > Texts)
 5. Készítse el szöveges pályázati munkatervét
 6. Ha elkészült portfóliójával és a rezidens program munkatervével, kérjük, jelentkezzen be a works.io oldalon és térjen vissza a Leopold Bloom pályázati oldalára (Link). Válassza ki az “Apply” gombot és nyújtsa be portfólióját erre a gombra kattintva.
 7. Amikor az “Apply” gombra kattint egy új ablak fog felugrani - ide kell beírnia/bemásolnia a munkatervét. Figyelem: Ezt a tervezetet később nem fogja tudni változtatni, mert ehhez a felugró ablakhoz nem lehet visszatérni.
 8. A portfólió benyújtása után még végezhet változtatásokat a határidőig, azonban kérjük, határidő lejártával és a zsűrizés alatt ne módosítsa portfólióját. Amennyiben szeretné, a works.io fiókja természetesen törölhető az ACAX_ Leopold Bloom Díj kihirdetése után.

 

Megjegyzés: nem szükséges kiállítási dokumentációkat csatolnia (ahogy az a portfólió szerkesztését kezelő felületen ajánlva van)

Tipp: a feltöltött fájlok (.jpg, .png) nevében sem különleges karakterek, ékezetes betűk, sem szimbólumok, sem szóközök nem használhatóak.