EN / HU

Gyakran Ismételt Kérdések

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Miért Leopold Bloomról nevezték el a díjat?
A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító (Maurice Ward Group) számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Ki a díj alapítója és kik a szervezők?
A díj alapítója az ír Maurice Ward Group, Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége. A cég tevékenységében és filozófiájában kiemelt szerepe van a nemzetközi együttműködéseknek és a hosszú távú értékteremtésnek. Ezért döntött úgy az alapító, hogy az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodával és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeummal együttműködésben létrehozza a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, mellyel a magyar képzőművészek külföldi bemutatkozását, nemzetközi karrierjük előmozdítását kívánja támogatni. A díj koncepciója és szervezése a Ludwig Múzeum ACAX irodájának nevéhez fűződik. Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységük középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.
www.mauriceward.com
www.acax.hu

Létezett már egy Leopold Bloom-díj és a BloomsDay nevű alternatív művészeti fesztivál. A mostani díj ennek a folytatása?
Nem, ugyanakkor mi is fontosnak tartjuk a Leopold Bloom-díj és a BloomsDay szellemiségét. A '90-es évek első felében indult Szombathelyen a BloomsDay alternatív művészeti fesztivál rendezvénysorozata, mely 15 éven keresztül számos hazai és külföldi alkotó kiállításának, akcióinak, performanszainak, koncertjeinek nyújtott bemutatási lehetőséget. A Székely Ákos által szervezett fesztiválok teremtette "Bloom-izmus", az alkotói szabadság, öntörvényűség példájaként, nem csak a produkciókban, de az évente kiadásra került "Bloom-mappá"-ban, illetve a rendszeresen átadott  Bloom-díjban is megtestesült.
http://www.artpool.hu/video/dvd_list13.html

Egyszeri alkalomról van szó, vagy a későbbiekben is folytatódik a díj?
A díj első alkalommal 2011-ben kerül kiosztásra, és reményeink szerint a jövőben kétévente megismétlődik ez a lehetőség.

Mit kap a győztes pályázó?
A nyertes pályázó 10 000 euró pénzbeli díjazásban részesül. Az összeg részben a művész honoráriuma, részben pedig ebből kell megvalósítania azt a külföldi kiállítási tervet, mellyel megnyerte a pályázatot. A díj elosztását a pályázó maga határozza meg a leadott költségvetésben aszerint, mekkora összegre van szüksége a kiállítás megvalósításhoz. Az egyetlen kitétel, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró lehet. (Azaz a kiállítás költségvetése minimum 1000, legfeljebb 6000 euró lehet). A megosztás aránya nem befolyásolja a zsűri döntését.

Kiknek szól a pályázati kiírás? Jelentkezhetnek-e Magyarországon élő (magyar állampolgársággal rendelkező) külföldi művészek, vagy határontúli magyarok?
A pályázat Magyarországon élő és alkotó művészek számára szól.

Van-e korhatára a pályázatnak?
Nem. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra kortól függetlenül lehet pályázni.

Van-e nevezési díj?
Nem, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra való jelentkezéshez nem kell nevezési díjat fizetni.

Van-e műfaji megkötése a pályázatnak? Miben tér el a Kiscelli Múzeumban megrendezendő kiállítási anyag a külföldi kiállítási tervtől?
A díjra festményekkel és/vagy egyedi grafikákkal lehet pályázni. A portfólióban és a külföldi kiállítás koncepciójában szerepelhet ezektől eltérő médium is, ám az utóbbi esetében a fő hangsúlynak szintén az említett műfajokon kell lennie. A Kiscelli Múzeum Templomterében megrendezendő díjátadó kiállításon bemutatásra szánt alkotások azonban csak festmények és/vagy egyedi grafikák lehetnek.

Van-e valamilyen kiírt téma? Kell-e a műveknek kötődniük az ír-magyar kapcsolatokhoz, Joyce-hoz stb.?
Nem, nincs semmilyen meghatározott téma.

Milyen nyelven kell írnom a pályázatot?
Minden leadott anyagnak angol nyelvűnek kell lennie, hiszen a díjról nemzetközi zsűri dönt.

Galéria is nyújthat be pályázatot vagy a művészeknek kell pályázniuk?
Művészek pályázatait várjuk, ugyanakkor nagyon számítunk a galériák aktív együttműködésére, segítségére a partnerintézmények megtalálásában, a pályázat megírásában.

Amennyiben egy galéria több művésze szeretne részt venni a pályázaton, pályázhatnak-e egy, a galéria által összeállított csoportos kiállítás koncepciójával?
Nem, pályázatokat csak művészektől vagy művészcsoportoktól várunk!

Pályázhat-e egy galéria több művésze?
Igen, de a művészeknek egyénileg kell beadniuk a pályázatot - és legfeljebb egyikük kaphatja meg a díjat.

Pályázhat-e egy galéria több művésze ugyanazon külföldi kiállításon való részvétel koncepciójával?
Igen, de minden egyes művésznek külön pályázatot kell benyújtania. Fontos szem előtt tartani, hogy legfeljebb egyikük kaphatja meg a díjat.

Pályázhatnak-e művészcsoportok?
Igen, pályázhatnak. A díj összege ez esetben is 10 000 euró.

Milyen külföldi partnerrel lehet pályázni?
Európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben lehet pályázni. Olyan intézményt vagy eseményt érdemes választani, mely a pályázó karrierje szempontjából jelentőséggel bír. Mivel ez minden művész esetében mást és mást jelent, a szervezők nem állítanak szigorú kritériumokat ezen a téren.

A külföldi partner lehet kereskedelmi galéria is?
Igen, lehet.

Mit jelent a szándéknyilatkozat és miért van rá szükség?
A szándéknyilatkozatban a külföldi partner arról nyilatkozik, hogy nyertes pályázat esetén a kiállítást befogadja, megvalósítja. Erre azért van szükség, hogy a zsűri, a szervezők és az alapító biztosak lehessenek benne, hogy a díjat olyan pályázó kapja, aki a leadott koncepciót valóban meg is valósítja.

Mit tartalmazzon a kiállítási költségvetés?
Minden olyan költséget, mely a külföldi kiállítással kapcsolatban felmerül és a pályázónak kell fizetnie. A Maurice Ward Group magára vállalja a nemzetközi kiállítással kapcsolatos szállítás szervezését és lebonyolítását, valamint a költségeit. Ezt tehát nem szükséges belefoglalni a kiállítás költségvetésébe.

Aktuális (pl. egy vagy két évnél nem régebbi) projekttel, művekkel kell-e jelentkezni?
Nem, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj esetében ilyen kikötés nincs. Nem feltétel, hogy egy-két évnél nem régebbi, vagy új, kifejezetten erre a pályázatra készülő művel pályázzon a művész.

Milyen csatornán kell pályázatomat a szervezőkhöz eljuttatnom?
Jelentkezni csak digitális pályázati anyaggal lehet.
A pályázatokat az alábbi szerverre kérjük feltölteni:
ftp://195.228.170.212
felhasználónév: leopoldbloom
jelszó: 2vqqQCmQ
Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltéshez egy önálló, a saját nevükkel jelzett mappát hozzanak létre a szerveren!

Mi a Kiscelli Múzeumban megrendezendő díjátadó kiállítás jelentősége? Milyen műveket kell ott kiállítanom?
A Kiscelli Múzeumban a zsűri által a pályázatok alapján kiválasztott, nagyjából öt-hat művész fog kiállítani. Közülük kerül ki a díj nyertese, akit várhatóan a kiállítás végén, szeptember 3-án ünnepélyes díjátadó keretében hirdetünk ki.
A Kiscelli Múzeumban megrendezett kiállítás nemcsak nyilvánosságot biztosít a művészek és a díj számára, de egyben lehetőséget ad arra is, hogy a nemzetközi szakmai zsűri élőben is találkozzon a művekkel. Ezért bír nagy jelentőséggel, hogy a pályázók milyen műveket állítanak ki a Kiscelli Múzeumban. Ezért szükséges a pályázatokban feltüntetni, hogy a kiállításra való beválogatás esetén a jelentkezők mely képeiket állítanák ki. Ezeknek nem feltétlenül kell megegyezniük a külföldi kiállítási koncepcióban szereplő művekkel.

Meg van-e szabva a képek maximális mérete vagy száma?
A Kiscelli Múzeumban rendezett kiállítás esetében egy művész 3-6 művet állíthat ki, ezeket kérjük pontosan megjelölni a pályázati anyagban. A kiállított művek végső számáról a kiállítás rendezése során dönt a zsűri, illetve az ACAX kurátorai.
A külföldi kiállítási koncepcióban szereplő művek száma nem korlátozott, a koncepció kialakítása során a befogadó intézménnyel szükséges erről egyeztetni.
A képek méretére vonatkozóan nincsen megkötés, ugyanakkor kérjük, hogy a pályázók vegyék figyelembe, hogy a Kiscelli Múzeumba maguknak kell szállítaniuk műveiket.

A pályázásnál hogyan tüntessem fel, mely képeket szánnám a Kiscelli kiállításra?
A pályázati anyag külön fejezete vonatkozzon arra, hogy a művész mely műveit szánja bemutatásra a Kiscelli Múzeumban. Kérjük, hogy minden szükséges adatot tüntessen fel és képet is csatoljon a művekről.

Az együttműködő kiállítási intézmény vagy fesztivál magyar is lehet, vagy mindenképpen külföldinek kell lennie?
Mivel a díj első sorban egy kortárs magyar művész nemzetközi karrierjének építését, a magyar és nemzetközi kapcsolatok erősítését tűzi ki célul, külföldi partner szükséges.

Milyen határidők merülnek fel a díjjal kapcsolatban?
A pályázatok leadási határideje június 16, azaz Bloomsday. A zsűri a továbbiakban kiválasztja azokat a művészeket, akiknek néhány műve csoportos kiállításon kerül bemutatásra a Kiscelli Múzeumban. Ez a kiállítás előreláthatólag aug. 18-20-a körül nyílik, és ennek végén, szept. 3-án lesz az ünnepélyes díjátadó. A külföldi intézményben a díjnyertes kiállítási koncepciót legkésőbb 2013 folyamán meg kell valósítania a nyertes pályázónak (abban az esetben, ha a választott intézmény már nem tudja 2012-es programtervébe beilleszteni a kiállítást).

Kikkel léphetek kapcsolatba, ha további információra van szükségem?
A leopold.bloom@ludwigmuseum.hu email-címen lehet további kérdéseket föltenni. Az ACAX iroda részéről további felvilágosítással tudnak szolgálni Kálmán Rita és Stepanović Tijana projektmenedzserek, és Juhász Anna projektasszisztens a (+36 1) 501 4111 telefonszámon. A díjjal kapcsolatos információk a www.acax.hu honlapon elérhetőek.

Kik alkotják a zsűrit?
A nemzetközi szakmai zsűri összetételéről hamarosan bővebb információkat közlünk!

A nyertes pályázó külföldi kiállításának megvalósításában milyen szerepet játszik az ACAX?
Az ACAX elsősorban a díj hazai szervezését vállalja magára, a külföldi kiállítás megvalósítása alapvetően a győztes pályázó és a befogadó intézmény feladata. A szállítás megszervezésében a Maurice Ward Group lesz a művész segítségére.

A külföldi kiállításon is csak festményeket/egyedi grafikákat állíthat ki a nyertes pályázó?
A külföldi kiállítás középpontjában is elsősorban festményeknek és/vagy egyedi grafikáknak kell lenniük, ám korlátozott mértékben más médium is megjelenhet.
A Maurice Ward Group segít-e az alkotások szállításában?
A Maurice Ward Group magára vállalja a nemzetközi kiállítással kapcsolatos szállítás szervezési munkáját és költségeit. Ezt tehát nem szükséges belefoglalni a kiállítás költségvetésébe. A Kiscelli Múzeumba a művészeknek maguknak kell eljuttatniuk műveiket.