EN / HU

MEGVAN A 2020-AS ACAX_LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ NYERTESE

MEGVAN A 2020-AS ACAX_LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ NYERTESE

A döntősök listája és egyszersmind a győztes személye is kiderült: az idén Kis Judit nyerte az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat.

https://u-dyt.com/

https://www.instagram.com/u.dyt/

 A díj további döntősei:

Fridvalszki Márk, http://markfridvalszki.com/

Molnár Zsolt, http://www.zsoltmolnar.org/

Szabó Kristóf KristofLab https://kristoflab.com/

Kútvölgyi- Szabó Áron  http://aronkutvolgyiszabo.com/

Az ACAX / Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája Alapítvány és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány közösen hirdetett pályázatot a díjra. A díj nyertese lehetőséget kap a New York-i Residency Unlimited három hónapos (2020. szeptember – november) műteremprogramjában való részvételre. A műteremprogram megvalósítását a New York-i székhelyű Trust for Mutual Understanding támogatása teszi lehetővé.

A díjra, csakúgy, mint korábban, az idén is 22 pályázat érkezett. Vagyis talán kijelenthetjük, hogy a pályázási kedvet nem befolyásolta túlságosan a rendkívüli helyzet. A díjat ebben a formájában két évvel ezelőtt hirdette meg közösen a két művészeti szervezet, s e lépéssel Magyarország is csatlakozott a közép- és kelet európai régió egyéb országainak hasonló „fiatal” díjait összefogó hálózathoz, a Young Visual Art Awards-hoz.  A portfóliókat és munkaterveket egy három főből álló nemzetközi zsűri szelektálta. A zsűri tagjai korábban még nem találkoztak egymással, s találkozójuk idén is sajnos csupán online módon valósult meg.  Amy Mackie kurátor, a New Orleans-i Parse Nola műteremház vezetője, Hugh Mulholland kurátor a belfasti MAC vizuális művészeti részlegének a vezetője és Krzysztof Gutfranski művészettörténész, kurátor a varsói Obieg magazin főszerkesztője az egyedi zsűrizési folyamat után egy online eszmecsere során hozta meg a döntését a közös shortlistről, és végül egyhangúlag a győztes személyéről is.

A zsűri indoklásában Írország elnökét, Michael D. Higginst idézte, aki a “sebezhetőség globalizációjaként” definiálta a világjárványt. Így fogalmazott: „Meg kell most ragadnunk, azt, amit én »állampolgári pillanatnak« nevezek, és azt, hogy úgy hagyjuk majd magunk mögött a jelenlegi helyzetet, hogy közben újra felfedezzük képességünket az empátiára és a törődésre, amit az extrém individualizmus javára talán elhanyagoltunk.”

A zsűri úgy gondolja, hogy Kis Judit vágya a „sebezhetőség megragadására” és ezirányú kutatásai különösen találóak ebben az időszakban.


Kis Judit művei jelenleg a gyógyulás, a rituálék, és a magunkról való gondoskodás témaköreivel foglalkoznak. Sokféle területen végez kutatásokat (pszichológia, antropológia, vallás, online közösségek), s az érdekli, hogy ezek a kevésbé ismert rituálék művekbe ágyazva mennyire lehetnek hatással a közönségre. Többnyire performatív alkotásokat hoz létre, és fontosnak tartja azokat a műveket, amelyekben a művész a személyes tapasztalataiból, traumáiból építkezik.