EN / HU

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához kíván hozzájárulni. A kétévente meghirdetett 10.000 euró összegű díjat a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek, és külföldi jelenlétének biztosítására használhatja fel. A hazai művészek számára egyedülálló lehetőséget jelent, hogy az elnyert összeg hosszútávon biztosítja külföldi tartózkodásukat, a műterembérlést és a helyi közönséggel, illetve gyűjtőkkel való kapcsolatépítést.

A díj alapítói Mary Mc Loughlin és John Ward az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai, akik az általuk létrehozott Leopold Bloom Alapítványon keresztül példamutató tevékenységükkel gyűjtőként és műértőként elkötelezetten támogatják a kortárs képzőművészetet.

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

A rangos nemzetközi szakemberekből álló, független háromtagú zsűrinek köszönhetően a díj szakmai jelentősége erősödik, és még jobban illeszkedik a nemzetközi trendekbe. Újdonság az idei évben, hogy már az előzsűrizési folyamatot is egy fiatal, tehetséges kurátorokból álló trió fogja végezni, ezzel további lehetőséget teremtve arra, hogy minél több külföldi szakember megismerkedhessen a hazai művészekkel.

A zsűri az előválogatott 15 művész körét 5-6 főre szűkíti le, majd műtermük látogatását követően választja ki a díj nyertesét.

Az idei zsűri tagjai és fontosabb referenciáik:

Dr. Declan Long -a dublini National College of Art & Design, Visual Culture karának

            előadója és a Douglas Hyde Gallery igazgatósági tagja

Susanne Altmann - többek között a drezdai International Summer Academy for Visual Arts

            művészeti igazgatója

Mark Rappolt - többek között az ArtReview főszerkesztője, a Shanghai-i székhelyű

            ArtReview Asia magazin elindítója

Az előzsűri tagjai:

Catalina Lozano - független kurátor, a MARCO/Frac Lorraine Award for Young Curators

 nyertese 2012-ben, a brazil Pipa Art Prize bizottsági tagja, a 8. Berlin Biennále munkatársa

Barbara Sirieix - művészeti író, kurátor, többek között az 54. Velencei Biennále marokkói

pavilonjának programfelelőse

Maija Rudovska -a Helsinki International Artist Programme kurátora

 

A szervezők az előző évek tapasztalatai alapján és a korábbi győztesek véleményének figyelembe vételével egyszerűsítették a pályázási feltételeket.

Az idei évtől elegendő a tervezett külföldi kiállítás koncepcióját benyújtani és a szervezők vállalják, hogy segítik a nyertest, hogy a médiumához, műfajához leginkább megfelelő kiállítóteret találjon. Hasonlóan fontos könnyebbséget jelenthet a művésznek, hogy a nemzetközi bemutatkozás előkészítésére 18 hónap áll rendelkezésére.

 

Pályázatok benyújtási határideje: 2015. április 30. éjfél.

A részletes kiírás az alábbi oldalon tekinthető meg: http://leopoldbloomaward.com/palyazat

 

A díj korábbi nyertesei

2011 : Batykó Róbert http://batyko2.blogspot.hu/

2013 : Nemes Csaba http://nemescsaba.com/

 

Az elődöntősök névsorát június 16-án (Bloomsday), a döntős művészekét július 24-én ismertetik.

A díjátadóra 2015. szeptember 4-én kerül sor az Új Budapest Galériában (Bálna). 

A döntősök kiállítása szeptember 5 - november 15 között tekinthető meg.