EN / HU

Katarina Šević lett a Leopold Bloom díj 2015-ös nyertese

Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat kétévente ítélik oda. Az idei díjra rekorszámú, 130 pályázat érkezett, ebből választotta ki a nemzetközi zsűri először a shortlist tíz művészét, majd a díjazott művészt. A díjátadóra péteken került sor a budapesti Bálnában. Az eseményről készült videónk ITT látható.

Katarina Šević 1979-ben született a szerbiai Újvidéken (Novi Sad), 1999 és 2004 között a  Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Intermédia Tanszékén tanult, majd 2008 és -12 között az MKE DLA programjában vett részt. 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt. A Leopold Bloom-díjra Alfred Palestra című projektjével pályázott, amelyet a 19. század végi Franciaországba betörő avantgárd irányzatok, valamint Alfred Jarry és Alfred Dreyfus alakjai inspiráltak.

Katarina Šević és Technica Schweiz: Alfred Palestra, acb Galeria. Fotó: Darja FIlippova, 2015
Forrás: OFF-Biennále Budapest 

Az idei döntősök munkái mellett az Új Budapest Galériában (Bálna) november 15-ig a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj két korábbi nyertesének anyaga is megtekinthető. kiállítás kurátorai: Hanka Nóra ( Pepper Art Projects) és Szegedy Maszák Zsuzsanna az Új Budapest Galéria részéről.

A díj első nyertese, Batykó Róbert a díjnak köszönhetően 2012 és 2014 között Hollandiában eltöltött ideje alatt készült festményeiből állít ki. A második Leopold Bloom-díjat 2013-ban Nemes Csaba vehette át.

Katarina Šević a szervezők segítségével keresi meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt egyéni külföldi kiállításának megvalósításához. A 10 ezer eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel nemzetközi karrierjének építéséhez.

A díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. Az elismerés nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

John Ward tavaly, az artPortal-nak adott interjújában így beszélt a motivációiról: "Nagyon szeretem a kortárs művészetet - és a hangsúly nálam a kortárson van. Azt szeretem ami friss, mai, és az is igaz, jobban érdekelnek a művészek, és a mű létrejöttének intellektuális folyamata, mint maga a létrehozott művészeti produktum."

Szerző: artPortal