EN / HU

KIHIRDETTÉK A LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ ELŐDÖNTŐSEIT!

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj elődöntősei lettek idén: Albert Ádám, Borsos Lőrinc, Cseke Szilárd, Dobokay Máté, Farkas Roland, Gombos Andrea, Katarina Šević, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion, Pintér Gábor, Puklus Péter, Regős István, Süli-Zakar Szabolcs és Szalay Péter.

Az előzsűri tagjai voltak:

Catalina Lozano – független kurátor és író, 2011-ben társalapítója volt a De sitio kurátori platformnak Mexikó városban. 2008 és 2010 között a Gasworks Residency Programért felelt Londonban.
Maija Rudovska – független kurátor és kutató Rigában, jelenleg a szovjet kor építészetét kutatja phd tanulmányai keretein belül a lett Art Academy-n.
Barbara Sirieix – Párizsban élő független kurátor, író.  A Redshoes társalapítója és társigazgatójaként dolgozott 2008 és 2012 között; valamint különböző filmes események programjainak kurátora.

Kedvező változtatások, több jelentkező

A díj alapítói Mary Mc Loughlin és John Ward, valamint a szervező, a Pepper Art Projects által bevezetett változtatások eredményeként minden eddiginél több – közel 120 képzőművész – adta be pályázatát a hazai művészeknek kiírt egyik legnagyobb értékű díjra. A korábbiakkal ellentétben nem volt elvárás külföldi intézmény befogadó nyilatkozatának mellékelése, a győztes és a szervezők közösen keresik meg azt az európai kiállítási helyszínt, amely a legalkalmasabb a művész anyagának bemutatására, nemzetközi karrierjének építésére.

871_14799-p

Szintén újítás idén a kétszintű zsűrizés: az elődöntősök közül a neves szakemberekből álló háromtagú nemzetközi zsűri dönt a végső döntősökről, ezt követően a győztest személyes műterem látogatások útján választják majd ki.

A zsűri tagjai:

Dr. Declan Long – főiskolai oktató, a dublini The Douglas Hyde Gallery, Írország egyik legjelentősebb, nemzetközi szinten elismert művészeti központjának igazgatósági tagja.
Susanne Altmann – művészettörténész, kurátor és író, a drezdai Academy for Visual Art előadója.
Mark Rappolt  2006 óta az ArtReview főszerkesztője, 2013-ban ő indította útjára a Shanghai-i székhelyű ArtReview Asia magazint.

 A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat szeptember 4-én adják át a győztesnek az Új Budapest Galériában, a Bálnában. A díjátadót követően a döntős művészek kiállítása november 15-ig lesz megtekinthető.