EN / HU

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Idén második alkalommal adják át a 2011-ben alapított Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Az ír-magyar kezdeményezés nevét stílszerűen egy ír művész magyar származású hőséről (James Joyce Ulyssesének központi figurájáról) kapta...

...ezzel is utalva az utazás, a nemzetköziség, az ír-magyar kapcsolatok fontosságára. A díjra ennek jegyében egy-egy külföldi kiállítás tervével pályázhattak a hazai alkotók. A Ludwig Múzeum tárlatán a jelentkezők közül a kilenc legjobbat ismerhetjük meg: Adamkó Dávid médiaművészt, Alpern Bernadett és Péter Ildikó fotóművészt, Fabricius Anna fotó- és videoművészt, Kerekes Gábor képzőművészt, Nemes Csaba festőművészt, Puklus Péter képző- és fotóművészt, Szabó Eszter képző- és videoművészt és Szigethy Eszter grafikust.

A végső nyertest a nemzetközi zsűri (Katia Baudin művészettörténész, kurátor, a kölni Ludwig Múzeum igazgatóhelyettese, Annie Fletcher, az eindhoveni Van Abbemuseum kurátora, az amszterdami De Appel oktatója és Tihomir Milovac, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum művészettörténésze) egy ünnepélyes díjátadó keretében fogja kihirdetni.

Szabó Eszter: Párizsi, 2010, akvarell, latex, 12x15 cm