EN / HU

Új kortárs művészeti elismerés a Leopold Bloom képzőművészeti díj

A magyar képzőművészet nemzetközi jelenlétét szeretné erősíteni az idén először meghirdetett Leopold Bloom képzőművészeti díj; az elismerésre jelölt Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray és Vécsei Júlia munkáiból szombaton kiállítás nyílik a BTM Kiscelli Múzeumban.

A Leopold Bloom képzőművészeti díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogatja. Az ír Maurice Ward Group és a Ludwig Múzeum ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodája által alapított díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához szeretne hozzájárulni - tájékoztatta az MTI-t az ACAX.

Mint az iroda közölte, a díjra Magyarországon alkotó művészek pályázhattak festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével, korhatártól függetlenül. A koncepciót egy általuk szabadon választott európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben kellett kialakítaniuk, így már a pályázatok előkészítése is számos szakmai kapcsolatot alapozott meg.

A beérkezett pályázatok alapján a 10 ezer euró értékű díjra Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray és Vécsei Júlia kapott jelölést a kizárólag külföldi tagokból álló zsűritől, melynek tagja Caroline Hancock független kurátor, kritikus (Nagy-Britannia); Alice Maher képzőművész (Írország); valamint Andrzej Szczerski, a krakkói Jagelló Egyetem Művészettörténeti Intézetének adjunktusa, kurátor, az AICA – Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Lengyel Tagozatának elnöke (Lengyelország).

A zsűri a kiállítás időtartama alatt Budapesten választja ki a díj nyertesét, akinek a nevét szeptember elején fogja bejelenteni; az elismerést is szeptemberben adják át.

Mint az ACAX közleménye emlékeztet, az új kortárs képzőművészeti díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének szombathelyi származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Részletes információkat a díjról, valamint a művészekről (akik a műtermeikben készült személyes hangvételű interjúkban az alkotási folyamatok kulisszái mögé is bepillantást engednek) a www.leopoldbloomaward.com honlapon találhatnak az érdeklődők.

A kiállítás augusztus 20. és szeptember 4. között tekinthető meg a BTM Kiscelli Múzeum Templomterében.