EN / HU

Nemes Csabáé a Leopold Bloom díj 2013-ban

A Maurice Ward Group által alapított, és a budapesti ACAX lebonyolításában működő díjat 2011 után idén adták át másodszor. A 10.000 euró értékű díjra külföldi kiállítás tervével pályázhattak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díjról egy kizárólag nemzetközi szakemberekből álló zsűri döntött. Az idei díjazott Nemes Csaba képzőművész lett. A díjátadón a zsűri, Nemes Csabán kívül Szabó Esztert és Péter Ildikót külön is kiemelve, hangsúlyozta, remek volt a mezőny.  A nemzetközi zsűri tagjai Katja Baudin (Ludwig Múzeum, Köln), Anni Fletcher (Van Abbemuseum, Eindhoven, De Appel, Amsterdam) és Tihomir Milovac (Zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum) voltak.

A díjra jelölt kilenc művész munkáit bemutató kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.  A kiállításon az összes jelölt munkáit bemutatják, az említetteken kívül még Adamkó Dávid, Alpern Bernadett, Fabricius Anna, Kerekes Gábor, Puklus Péter és Szigethy Eszter munkái láthatók.

A magyar kortárs művészet nemzetközi megjelenését támogató, idén másodszor odaítélt Leopold Bloom díjat Nemes Csaba kapta a szeptember 6-i díjátadón a Ludwig Múzeumban.

Az 1966-os születésű, Budapesten élő és dolgozó Nemes Csaba figyelme az utóbbi időben egyre inkább a társadalom aktuális kérdéseire, a közelmúlt eseményeire irányul - ismerteti a Bloom-díj honlapja. Műveiben olyan, a társadalomban állandó feszültség forrását képező témákra hívja fel a figyelmet, mint az etnikai alapú diszkrimináció és az ebből származó, akár erőszakig fajuló konfliktusok, vagy a szélsőjobb fokozott jelenléte a közéletben és a hétköznapokban. Festményeken, story board-okon, animációs filmeken és videomunkákon keresztül eleveníti fel a történések pontos, tényszerű részleteit az élmények komplexitásának visszaadását célozva meg.

A művész tevékenységéből nem hagyható ki aktív szerepvállalása a Szabad Művészek csoportban. A csoport direkt akciókkal rendszeresen tiltakozik a hazai kulturális politika bizonyos megnyilvánulásai és intézkedései ellen. Részt vettek egyebek mellett a tegnapi díjátadónak helyet adó Ludwig Múzeum jelképes elfoglalásában is, a múzeum igazgatóváltásának idején, idén tavasszal.

Az artPortal kérdésére Nemes Csaba így kommentálta díját: "Díjat kapni szuper érzés, mert elég egyértelmű visszajelzés arra, hogy amit csinálok az másoknak is fontos. Annak pedig külön nagyon örülök, hogy a döntést egy nemzetközi zsűri hozta meg, mert ők relatíve függetlenül tekintenek a mezőnyre.  A másik ok, amiért klassz dolog díjat kapni, hogy az azzal együtt járó támogatás alkalmat ad egy nagyobb szabású egyéni kiállítás létrehozására, és az valódi komoly kihívást jelent, lelkesítően hat."

A megvalósítandó projektjét pedig kérdésünkre így foglalta össze: "A kiállításom a rijekai MMSU-ban (Museum of Modern and Contemporary Art) kerül megrendezésre. Igazgatója Slaven Tolj, aki nemzetközileg is jól ismert művész, korábban az Ernst Múzeumban is láthattunk tőle egy nagyszerű kiállítást. Az előzetes tervek szerint a kiállításon szerepel majd az "Apja neve: Nemes Csaba" című festménysorozat, amit eddig még nem sikerült teljes, átfogó mivoltában bemutatni, illetve szerepelnek majd az utóbbi években készült filmek, rajzsorozatok, és szeretnék még egy új projektet is elindítani, ami az ózdi Velence-telep mai helyzetéről, körülményeiről, építészeti sajátosságáról szólna."